RENAISSANCE CONFERENCE HOTEL Salzburg


Client: REWAG Real-Wert Immobilien und Wertpapierveranlagungen AG, Wien
Location: Fanny von Lehnertstraße 7, A-5020 Salzburg
Competition: 10/1987, 1st Prize
Start of planning: 1988
Start of construction: 11/1989
Completion: 12/1991
Usable area: 18.286 m²
Built-in area: 114.000 m³
Cost: 43,6 Mio Euro

The building is located in close proximity to Salzburg’s main railway station, near Fanny-von-Lehnert-Straße, Karl-Wurmb-Straße and Elisabethstraße. The project is characterized by its dominant corner formation, broken through by a curved cross-wall – it is reactive with regard to urban development and allows the outside to flow in – and the glass hoop – guided around the corner, defines the enclosed volume. The 25-meter-high cross wall takes up the street line of Porschehof and, gently curved, rounds off the kink in Fanny-von-Lehnert-Straße. In the roadside environment it points toward the entrance and forecourt, leads into the building and defines the vertical and horizontal movements in the interior. The curved wall and its connected air spaces and glass bodies penetrate the building upwards beyond the top floor and create light-bathed action and orientation sectors. The large volume of the conference hotel was divided into its functional sectors. The hotel functions are accommodated in the dominant building wings of Fanny-von-Lehnert-Strasse and Karl-Wurmb-Strasse. The building line was set back in the pedestrian area in order to gain adequately-sized zones for movement between the building and the busy street. Floors 4 and 5 project outwards up to the building line and form a joining brace. The stepped structure of the office wing toward Elisabeth-Straße relates to the mass and height of the surrounding buildings. The building becomes low toward the green area. The large conference hall is located in the courtyard which is formed by the three street-side building wings.
A total of 16 conference rooms with approximately 1700 m² are available on the ground floor and the first floor. They can be subdivided into smaller sectors with flexible partitioning walls. The conference hall is located centrally on the ground floor. A dark blue, white, grey stone slabs, and cherry-coloured panels that turn into light lattices in front of the doors. This well-rounded colour coordination and the expansively curved ceiling create an ambience suitable for the most varied functions.


Photos: Helmut Tezak, Graz