HOUSES KÖPENICKER STRASSE IN BERLIN MITTE, 1st Prize



Consortium LOVE architecture and urbanism + Architektur Consult win the architecture competition 'Residential Buildings on Köpenicker Straße in Berlin Mitte'

Process
20 architecture offices participated in the international, closed competition for the new residential district in Berlin Mitte. After the first phase in November 2015 resulted in two winners, the LOVE architecture and urbanism + Architektur Consult consortium was ultimately able to prevail in the play-off for first place with their design. Other competition participants were, among others, Grüntuch Ernst Architekten (Berlin), Sauerbruch Hutton (Berlin), schneider + schumacher (Frankfurt am Main), blauraum (Hamburg).

Planning task (excerpt from the award documents)
Due to the increasing demand for living space for many levels of society, densification of inner city districts is the focus of urban development. The property to be densified is in a central location in the Mitte district. It was developed at the end of the 1960s with a 10 storey block of flats set back from the street using large panel construction. An approximate 40 m wide green and development strip runs along Köpenicker Straße, which is now to be used for the construction of an additional, low-cost rental residential building, partly with public funding.

Project intention
One of the core goals of the project is to create diversity. The design creates a multitude of different types and shapes of flats, atmospheres, neighbourhoods and social interaction possibilities.

The building
The flexibly divisible residential units in the high-rise around the central development core are mostly designed to be "around a corner". This facilitates different views and increase living comfort (two directions, possibility of cross-ventilation, etc.). The flats of the 3rd storey ("joining storey") will have round balconies all round.
The flat building is essentially made up of a total of six, serially connected modules. Each module circumscribes a courtyard, which is set in a mostly two-storey construction. This garden-like design of the inner courtyard is private, isolated from external noise emission and intimate. The central courtyards form the communicative and social heart of the residential communities. It is a place for playing, meeting, dialogue and interaction. The residents of the building are invited to design their adjoining courtyard. That way, each courtyard will develop its own character over time, and become a separate address.
Almost every flat in the flat building is designed as a "maisonette". This means that practically all flats have at least one absolutely quiet side (towards the courtyard) and one sunny side (towards the south). Residents in the flats located on the south side enjoy an absolutely quite location, and those in the north flats can enjoy the urban view of Berlin along Köpenicker Straße.
The recessed base level of the building contains the main entrance, the day-care centre, commercial space and rooms for refuse as well as bicycle stands. The overall facade aesthetics are based on the use of core facade modules with adaptation variations that are "spread" over the facade according to the need and use of the underlying rooms. This creates an extraordinary vibrant pattern based on a strict and rational basic grid.

Contributing technical planners:
YEWO Landscapes, Vienna (landscape architects)
Ebert Ingenieure GmbH, Berlin (building services)
Ingenieurbüro Axel C. Rahn GmbH, Berlin (building physics)
Thomas Lorenz ZT GmbH, Graz (structure planning)