EXTENSION AND REMODELLING NURSING-HOME SCHEIBBS Scheibbs


Client: Niederösterreichische Landesregierung, Abt. Landeshochbau BD6, St. Pölten
Location: Gaminger Sraße 51, A-3270 Scheibbs
Competition: 08/2005, 1st Prize
Start of planning: 10/2005
Start of construction: 07/2006
Completion: 02/2008
Built-up area: 3.245 m²
Usable area: 3.034 m²
Built-in area: 12.221 m³
Cost: 5,44 Mio Euro

The building will be erected in 3 stages:
Stage 1: Construction of the new wing. Middle wing and connecting North/East wing will continue temporarily; Reconstruction of the HT rooms in the connecting North/East connecting wing (ground floor).
Stage 2: Middle wing and connecting North/East wing are demolished. New construction of junction to old building – foundation wing/new building, car park new
Stage 3: Modification of remaining building sectors according to room and function programme, Construction of the therapy garden.
The demolition of the central wing and the North/East connecting wing offers the option of improving the functional and urban planning situation of the ensemble in its entirety. The addition defines a spacious inner courtyard as the new centre of the complex. It flows smoothly over into the existing park and into the cafe’s terrace. A large number of the rooms now offer a view into this inner courtyard in which a therapy garden will be set up.
The new main entrance leads from the relocated car park into the central hall and also serves as access for rescue vehicles. The hall facing the inner courtyard has glazing over a large area and contains an open cafe and a lounge. Grouped around the hall are administration, conference and “Snozele” room and related wet rooms. A freestanding bed lift (through-loader) is located in the transition to the foundation wing. The vacated rooms in the foundation wing will have new functions. The passageway on the ground floor of the foundation wing will be the personnel/service passageway.
The common room is located in the centre of the station - opposite the nurse’s base; this room is to promote the interaction of the home’s residents through shared activities in which everyone can take part according to his capabilities. Also offered are spacious terraces.

Photos: Architektur Consult ZT GmbH, Graz