OPERA HOUSE Linz


Client: Musiktheater Linz GmbH, Linz
Design: Terry Pawson Architects Ltd., London
Scope of services of Architektur Consult ZT: Final planning, Interior Design, Acoustic planning
Location: Blumauerstraße 3, 4020 Linz
Start of construction: 07/2009
Completion and Opening: 04/2013
Total area: 52.800 m²
Built-in area: 301.000 m²
Erection costs: 115 Mio Euro

In the spring of 2013 the state of Upper Austria will have a newly constructed music theatre, which will not only be of vital importance as a venue for the cultural scene in Upper Austria but, with its architecture and placement, also generate a new quality of urban development for Linz. The structure is based on the design of British architect Terry Pawson, who won the competition in 2006. In 2009, ArchitekturConsult ZT GMBH and the Linz offices of Archinauten were commissioned with the planning of the implementation and details of the interior and open spaces, lighting and acoustics, and the interior design.

The front entrance is the visible face of the music theatre, is located directly at Volksgarten and is seen coming from the city centre. It is designed as a loggia and glazed over three storeys. Both the main foyer and the public restaurant located on the top floor offer a view of the park.

The enormous size of the Linz Opera House, which covers two blocks, also contributes to its efficiency; apart from the stage and the auditorium, it unites the production workshops, storage facilities, rehearsal rooms and auxiliary stages under one roof or behind a façade which, like a double colonnade consisting of white pre-cast concrete elements, protectively encircles the house like a metaphoric curtain.

The generously dimensioned main foyer is located on the first floor and, due to its floor-to-ceiling glass façade, visually extends into the green area of the park. The auditorium itself is designed as a compact gallery theatre with interior connecting stairs, to provide an excellent view of the stage from each of the 970 seats, as well as perfect acoustics. Steam-heated acacia wood on the walls and ceiling and light oak floor boards form a mat shell that forms a contrast between the golden balconies which are fitted with a smooth surface made of liquid metal. In contrast to classic gold plating, it has a diffuse shimmer and a deep glow in artificial light when reflected.

It is especially the detailed design that bears the trademark of the Austrian architects, while the style of the structure can be described as a productive interaction of national and international architectural expertise.