CENTRE FOR PROMOTION OF SCIENCE, CFPOS, BELGRAD, Serbia


Client: PIU Research and Development Ltd., Republic of Serbis
Architect: Tschapeller ZT GmbH, Wien
Scope of services of Architektur Consult ZT: Projektpartner ab Vorentwurf
Location: Block 29, Neu Belgrad, Serbien
Start of construction: -
Completion: -
Total area: 33.478 m²

Competition: The Serbian Ministry of Science and Technology praised 2010 an international competition for the urban development of Block 39 in New Belgrade and the construction of a science center located on it with the name "Centre for Promotion of Science" (CFPOS) from. An international jury unanimously decided the contribution of the Austrian architect Wolfgang Tschapeller to crown the winner project. The CFPOS to serve as a knowledge base of science and bring them closer in the form of innovative exhibitions and educational science to a wider public.

Planning: The property block 39 is located in New Belgrade, in the sense of modernism the aspects of "Soleil" (Sun), "Verdure" (green space), "Espace" (space) and the functional separation was planned. In this context, the building is lifted as increased city from the ground. It stands on four "Tripods" (triangular column design) and is connected only by the development zones with the ground. Thus, the underlying public grounds also continue an open green space which allows the vistas and the passage ways of the land. The functional separation of modernism is offset by the complexity of simultaneity.

Building structure and functions: The schwende 16m in height part of the building from CFPOS is perceived from the nearby highway leading to the center as a landmark. Other forms of the lifted component a roof and portico to the free space of the building. Due to the architectural language of the building structure is emphasized, which is reflected in the technological vision of the construction. The CFPOS is divided into three parts of the building, an underground two-storey component with garages, reception area, laboratories and an Arts & Science Gallery, a medium access zone the connecting consisting of exposed stairways, ramps and elevators between the terrain and the elevated component in which over the entire floor area extends about 8 m high exhibition hall and placed it as a structure to read the planetarium as a hemisphere, are the conference hall as tapered member and the upper floors with the restaurant and the administration. Significant feature of the floating component is the bottom view of the events reflected by its reflective properties at the bottom.